Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości. Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie kości. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak również na wędlinę (galantyna z kurczaka). Na zdjęciach widoczna jest mała część kurczaka, ale tylko dlatego że akurat w tym miejscu było mało mięsa, w częsci z piersiami kurczaka mięsa białego jest zdecydowanie więcej.
Kurczaka rozłożyć na desce, do środka włożyć przyprawione mięso mielone wymieszane z pokrojoną w kostkę papryką. Zwinąć kurczaka, związać nićmi i wykałaczkami. Skórę natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Piec w rękawie w piekarniku ok. 2 godziny w 180 stopniach.
Bardzo fajny pomysł na domową wędlinę do kanapek. Mięsko wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, super pomysł;)
OdpowiedzUsuń