Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa obok brokułowej. Mam do niej sentyment bo tak naprawdę to od niej zaczęłam gotować. Zupa cebulowa to była moja pierwsza zupa jaką zrobiłam w życiu, była w nieco innej wersji i pamiętam że było to w gimnazjum. Zupa ta jest idealna na jesień, bo jest baardzo rozgrzewająca.
Francuska zupa cebulowa
500g cebuli
3 łyżki masła
200ml białego wina
1l bulionu warzywnego
tymianek
sól, pieprz
Cebulę pokroić w cienkie piórka, rozpuścić masło i smażyć cebulę na wolnym ogniu ok. 20-30 minut mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypaliła. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodać wino i smażyć do odparowania. Następnie wrzucić tymianek i bulion, gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać najlepiej z bagietką serową.
mniam :) wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:) U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :) mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Uwielbiam cebulową i nie do końca wiem dlaczego, ale francuskiej cebulowej jeszcze nie robiłam... Zazwyczaj jadam w knajpach ;) Ale muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńMuszę sprubowac ją zrobić
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk