U mnie w domu często robię zapiekanki, są bardzo syte, smaczne i szybko się je robi (z ziemniaczaną jest więcej pracy). Jeśli ziemniaki są młode czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego można wcześniej lekko podgotować ziemniaki i dopiero pokroić w plastry, ale jeśli ziemniaki są "stare" to od razu dajemy surowe ziemniaki. Oczywiście jeśli ziemniaki są młode to zapiekanka jest o wiele lepsza.
Zapiekanka schabowa
4 kotlety schabowe
1kg ziemniaków
2-3 cebule
6 pieczarek
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
kilka plastrów żółtego sera
Schab posolić i popieprzyć, pokroić w dość grubą kostkę. Ziemniaki pokroić w plastry. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Czosnek w kostkę. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i zapiec w piekarniku ok. 1-1,5h. Pod koniec pieczenia dodać ser.
Wygląda apetycznie:-) właśnie siedzi w piekarniku i czekam...kiedy to się upiecze i co z tego będzie... ale chyba nie do końca zastosowałam i zastosuję się do poleceń, a nawet ... po pierwsze primo, pieczenie prawie półtora godziny ? "lekka przesada" po drugie secundo , nigdzie nie jest podana temperatura pieczenia :-/ po trzecie tertio, żaroodporny z przykrywką czy bez ? na zdjęciu jest blacha do pieczenia. Mam nadzieję, że moje uwagi okażą się kompletnie nieistotne, już w momencie otwarcia piekarnika :-) Wszystkie wątpliwości i braki w przepisie podejrzałam na innych stronkach -) PS. po pół godzinie pieczenia w odkrytym żaroodpornym szklanym naczyniu, zaczęły mi się ziemniaki podejrzanie przypiekać - 190 %...przykryłam folią ...co jeszcze się wydarzy...wrrr
Uwielbiam takie zapiekanki, szybko i bez brudzenia tysiąca garów:). a i smak nieziemski:)
OdpowiedzUsuńJa równiez uwielbiam takie dania, pycha!
OdpowiedzUsuńmniam mniam...
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:-) właśnie siedzi w piekarniku i czekam...kiedy to się upiecze i co z tego będzie...
OdpowiedzUsuńale chyba nie do końca zastosowałam i zastosuję się do poleceń, a nawet ...
po pierwsze primo, pieczenie prawie półtora godziny ? "lekka przesada"
po drugie secundo , nigdzie nie jest podana temperatura pieczenia :-/
po trzecie tertio, żaroodporny z przykrywką czy bez ? na zdjęciu jest blacha do pieczenia.
Mam nadzieję, że moje uwagi okażą się kompletnie nieistotne, już w momencie otwarcia piekarnika :-)
Wszystkie wątpliwości i braki w przepisie podejrzałam na innych stronkach -)
PS. po pół godzinie pieczenia w odkrytym żaroodpornym szklanym naczyniu, zaczęły mi się ziemniaki podejrzanie przypiekać - 190 %...przykryłam folią ...co jeszcze się wydarzy...wrrr