Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa i to właśnie cebulowa była moją pierwszą zupą, jaką przygotowałam w życiu.
Ta podana w wersji walentynkowej z serduszkami zapiekanymi z cebulką i serem, pychota!!
Mój pomysł na zupę od serca bierze udział w konkursie Winiary. Ojj przydałby się wreszcie swój aparacik:)
Zupa cebulowa
2 łyżki masła
3 spore cebule
2 łyżki śmietany
2 listry wody
2 małe ziemniaki
1 marchewka
1 opakowanie Pomysłu na francuską zapiekaną zupę cebulową Winiary
1 serek topiony śmietankowy lub ziołowy
tymianek
sól, pieprz
papryka słodka
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać 2 łyżki śmietany. Smażyć do zabulgotania. Wodę zagotować, wrzucić marchewkę pokrojoną oraz ziemniaki. Gotować do miękkości. Następnie dodać opakowanie pomysłu Winiary, rozrobione w zimnej wodzie. Gotować, dodać cebulę ze śmietaną. Następnie po kawałkach serka topionego, cały czas mieszając. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem, papryką słodką i cebulką prażoną z pomysłu Winiary. Najlepiej smakuje po 30 minutach, kiedy serek topiony rozpuści się dokładnie i przegryzie z całą zupą.
Serduszka z ciasta francuskiego
1 ciasto francuskie
1 cebula
2 plastry sera żółtego
Z ciasta wyciąć serduszka. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju. Nałożyć na serduszka cebulkę a następnie ser żółty. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach.
urocza zupka :) w sam raz na walentynki ;)
OdpowiedzUsuń