Pyszna piaskowa i mocno cytrynowa babka. Wykonanie jest szybkie i proste.
Babka cytrynowa piaskowa
150g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny + skórka z cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do masy. Przesiać mąkę i proszek i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Bardzo smaczna zupa chrzanowa o konsystencji kremu, która może gościć na stole nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale również przez cały rok. Zupa jest dość ostra dzięki chrzanowi i rozgrzewająca.
Zupa chrzanowa
2 pory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
pół selera
3-4 ziemniaki
2 liście laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki startego chrzanu (ze słoiczka)
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka masła
sól, pieprz
Pory, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na łyżce masła. Pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz podsmażone pory, cebulę i czosnek. Gotować do miękkości. Wyłowić ziele i liścia. Dodać chrzan, gałkę muszkatołową, śmietanę, doprawić solą, pieprzem i całość zmiksować.
Sałatka warstwowa z brokułem, pieczarkami, jajkami i szynką. Bardzo smaczna i kolorowa, pięknie prezentuje się na stole. Idealna na zbliżające się święta. Inspiracja
Sałatka warstwowa z brokułem
400g pieczarek
1 cebula
30dag szynki gotowanej
8 jajek
brokuł
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
łyżka oleju
szczypiorek
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażyć na łyżce oleju do momentu aż cała woda odparuje, wystudzić. Ugotować jajka na twardo, oddzielić białka i żółtka, pokroić drobno, żółtka i białka (osobno) doprawić solą i pieprzem, dodać po łyżce jogurtu i majonezu. Brokuły gotować ok. 6 minut, drobno pokroić i również doprawić pieprzem, jogurtem i majonezem. Szynkę pokroić w kostkę. Sałatkę układać warstwami - na dół miski wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą, następnie białka jajek, szynka, brokuł, żółtka. Całość posypać szczypiorkiem i wstawić do lodówki.