- 2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)
- 500g mąki tortowej
- 160g masła lub margaryny
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- starta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Strony
▼
sobota, 26 stycznia 2013
Babka cytrynowo-herbaciana
Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytryny daje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.
Babka cytrynowo-herbaciana
Forma do babki średnica 23cm
Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńMmmmm, prezentuje się naprawdę świetnie! :D
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny - taki karmelowy... A herbatę z cytryną uwielbiam, więc taka babeczka z pewnością skradłaby mi serce :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłoby się taką babkę :D
OdpowiedzUsuńJa obserwuję, będę wpadał częściej i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u nas, bardzo łatwo można wygrać bon na super ciuszki ;)
www.ourloveourpassion.blogspot.com
Kiedy wyniki Walentynkowego konkursu? :>
OdpowiedzUsuńSesja mnie przerosła, więc wyniki będą jutro
UsuńHeh znam ten ból ;) Już nie mogę się doczekać ;)
UsuńWygląda świetnie. Fajne jest to połączenie cytryny i herbaty. Filiżanka na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Przymierzam się do podobnej babki, tylko chciałabym użyć herbaty zielonej. Widać, że Twoja babeczka wilgotnawa jest w środku- tak lubię!
OdpowiedzUsuńZ zieloną herbatą też na pewno będzie pyszna.
UsuńJaka sliczna, napewno smaczna:)
OdpowiedzUsuń