sobota, 18 marca 2017

Ciasto leśny mech

Pyszne, wiosenne, ładnie prezentujące się na stole ciasto ze szpinakiem. Szpinak nadaje piękny, zielony wygląd oraz sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne, ale nie jest wyczuwalny w smaku. 




Ciasto leśny mech
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak odmrozić, odsączyć, najlepiej wycisnąć w rękach. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i odciśnięty szpinak i miksować razem. Ciasto przełożyć do tortownicy lub małej blaszki kwadratowej. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Gdy się upiecze, wyjąć i wystudzić. Gdy ciasto wystygnie obciąć wierzch, wydłubać zieloną część i pokruszyć. Jeśli było pieczone w tortownicy to przeciąć pozostałe ciasto na pół, a jeśli było pieczone w większej blaszce ty tylko wierzch obciąć.
Masa
  • 500ml śmietany kremówki 30%-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa rozpuszczona w 3/4 szklanki wody 
  • owoc granatu 
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem, dodać galaretkę i zmiksować. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać zielonymi okruszkami i ziarenkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki. 



6 komentarzy: