niedziela, 22 listopada 2015

Schab ze śliwkami

Schab ze śliwką obowiązkowo pojawia się u mnie na świątecznym stole. Smakuje zarówno na ciepło podany na obiad, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. 

Schab ze śliwką
  • 1kg schabu
  • kilka suszonych śliwek 
  • majeranek, sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Śliwki możemy włożyć na dwa sposoby.
1) Przeciąć schab wzdłuż od góry, włożyć śliwki, spiąć wykałaczkami i zwinąć sznurkiem. 
2) Zrobić dziurę w środku schabu długim nożem i wkładać śliwki do środka, całość zwinąć sznurkiem.
Schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w piekarniku najlepiej w rękawie ok. godzinę w 180 stopniach. 

środa, 18 listopada 2015

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie to pochodząca z Wielkiej Brytanii zapiekanka. Warstwę mięsno-warzywną zapieka się pod pierzynką z pure ziemniaczanego. Bardzo smaczna i sycąca. 

Zapiekanka pasterska
  • 500g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina- można zastąpić innym)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 125ml mleka
  • sól, pieprz
  • ser cheddar do posypania
Cebule pokroić w kostkę, marchewki i selera zetrzeć na tarce, udusić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek oraz mięso. Następnie dodać przecier pomidorowy i dusić aż całość zgęstnieje. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. 
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków, dodając masło i mleko. Doprawić solą i pieprzem.  
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno warstwę mięsno-warzywną, a następnie pure ziemniaczane, wyrównać, można zrobić wzorek widelcem. Wierzch posypać cheddarem i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienienia.



środa, 11 listopada 2015

Granola kokosowa

Odkąd zrobiłam samodzielnie domową granolę, nie zamieniłabym jej na żadne inne płatki. Zajadam ją najczęściej z jogurtem, ale czasami też z mlekiem. Do tego mus żurawinowy (pycha!) albo świeże owoce - kiwi albo banan i pyszne śniadanie gotowe. Tym razem granola kokosowa z dużą ilością płatków kokosowych i z olejem kokosowym. 


Granola kokosowa
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 50g płatków kokosowych
  • garść migdałów 
  • garść orzechów włoskich 
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki ananasa kandyzowanego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego Olejowy Raj
Płatki owsiane, migdały i orzechy wymieszać z miodem i olejem kokosowym, wyłożyć na dużą blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż zrobią się chrupiące. Wystudzić, dodać rodzynki, ananasa i płatki kokosowe, wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
 


wtorek, 10 listopada 2015

Gęś faszerowana kaszą

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest największym hodowcą gęsi, niestety większość eksportuje się za granicę.
Gęś faszerowana kaszą
  • gęś (wydrylowana)
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 25dag wątróbki
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaszę ugotować na pół miękko. Pieczarki, marchewki, selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno wątróbkę i natkę pietruszki, dosmakować solą i pieprzem. Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.




piątek, 6 listopada 2015

Pierogi z serem

Pierogi z serem to jedne z moich ulubionych. Wolę te na słodko z serem, z truskawkami, jagodami. Niestety ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale warte zrobienia. 

 
Pierogi z serem
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 500g sera białego
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto, powinno być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę. Ser wymieszać z jajkami, cukrem i ekstraktem, dobrze rozgnieść widelcem. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie. Gotowe pierogi posypać cukrem lub polać śmietaną bądź jogurtem. 


poniedziałek, 2 listopada 2015

Rafaello na krakersach

Szybkie bez pieczenia ciasto Rafaello, przełożone krakersami i kremem kokosowym. Słone krakersy przełamują słodycz kremu kokosowego, jeśli ktoś nie lubi takich smaków można je zastąpić herbatnikami. 
Rafaello na krakersach 
  • 2 paczki krakersów po 180g
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego Olejowy Raj
  • 200g masła
  • 200g wiórek kokosowych 

Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną dobrze wymieszać ze szklanką mleka i dodać do utartych żółtek. Drugą szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną cały czas mieszając, uważając aby budyń się nie przypalił i żeby nie powstały grudki. Budyń odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju kokosowego i 180g wiórek kokosowych (resztę zostawić do posypania wierzchu). Blachę o wymiarach ok. 20x26 wyłożyć krakersami, następnie wyłożyć masę kokosową i tak do wykończenia składników. Z 2 paczek krakersów wyszło mi 4 warstwy krakersów, ale można zrobić 3 z większą ilością kremu. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zrobiły się miękkie.






niedziela, 1 listopada 2015

Pieczone podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka to bardzo szybkie danie, wystarczy przyprawić mięso i upiec w piekarniku.Warto mięso zamarynować wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc, następnego dnia tylko wstawiamy do piekarnika i obiad gotowy. Podudzia podane z kaszą i surówką to smaczne i dietetyczne danie.

Pieczone podudzia z kurczaka
  • 1kg podudzi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • tymianek 
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z papryką, tymiankiem, olejem, solą i pieprzem, natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć do worka do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.