niedziela, 18 stycznia 2015

Pieczony łosoś z warzywami

Lekki, dietetyczny, smaczny i zdrowy obiad - łosoś pieczony z warzywami. Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wszystko wkładamy na piekarnika i po godzinie jest gotowe. Łosoś z folii jest bardzo soczysty.


Łosoś pieczony z warzywami 
Składniki dla 2 osób
  • filet z łososia 300g 
  • 6 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • pół cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła - tymianek, oregano
Łososia skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i zawinąć w folię. 
Ziemniaki i cebule pokroić w ćwiartki, cukinię w półplasterki, paprykę w kostkę, marchewki w słupki. Do warzyw dodać łyżkę oleju, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami np. tymiankiem, oregano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut, po tym czasie na warzywach położyć zawiniętego w folię łososia i piec jeszcze 20 minut. 
Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Chcesz mieć więcej wizyt na przepisach? Promuj je na www.dompelenpomyslow.pl to działa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczony łosoś to rzeczywiście taki klask, smakuje większości ludzi. Ja ostatnio jednak spróbowałam nowy przepis, który bardzo mnie zaskoczył https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-sosem-malinowym/ Muszę przyznać, że smak jest bardzo zaskakujący i spodoba się wszystkim. którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.

    OdpowiedzUsuń