niedziela, 7 września 2014

Sernik z musem malinowym

Puszysty i wilgotny sernik waniliowy z musem malinowym rozpływający się w ustach. Zamiast pieczonego spodu biszkoptowego można wyłożyć gotowymi kupionymi biszkoptami. 


Sernik z musem malinowym
Spód biszkoptowy 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. 

Sernik
  • 1kg sera 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ser, budynie, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką, wylać na biszkopt. 

Mus malinowy
  • miseczka malin
  • 2 łyżki cukru
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem. 
Na masę serową wyłożyć łyżką mus malinowy (kropki) i za pomocą wykałaczki zrobić "esy floresy". Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. 

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. Chętnie bym zjadała kawałek....a nawet dwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda cudownie; nabrałam teraz apetytu na sernik :)

    OdpowiedzUsuń