niedziela, 9 lutego 2014

Udziec z indyka z sosem śliwkowym

Przepis powstał na konkurs Nestea Zimowa Śliwka od kuchni. Początkowo myślałam o jakimś daniu na słodko, ale sos śliwkowy inspirowany Nestea Zimowa Śliwka świetnie komponuje się z mięsem z indyka i idealnie pasuje smakowo do napoju. Indyk z sosem śliwkowym to świetna potrawa na niedzielny obiad. 

Udziec z indyka z sosem śliwkowym 

  • 1,5kg udźca z indyka
  • kilka ziaren jałowca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
Mięso natrzeć olejem i przyprawami, obłożyć plasterkami czosnku, zostawić na noc, aby się zamarynowało. Przełożyć do worka do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. 

Sos śliwkowy

  • 100g suszonych śliwek
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz
Śliwki moczyć chwilę w wodzie, następnie w tej samej wodzie, gotować ok 20 minut, aż zaczną się rozpadać. Dosmakować solą, pieprzem i zblendować. 

3 komentarze: