piątek, 31 maja 2013

Sosy Tarsmak - testowanie

Jakiś czas temu dostałam propozycję przetestowania sosów Tarsmak. Myślałam, że będą to sosy takie typu do dań z grilla, jednak okazało się są to gotowe sosy obiadowe. Nie korzystam z takich gotowców, bo sama wolę ugotować. Jednak sosy miło mnie zaskoczyły bo w swoim składzie nie mają konserwantów. 



Na pierwszy ogień poszedł sos Red Thai, który jest dosyć ostry, więc zdecydowałam się go zmieszać z sosem warzywnym.

Sos warzywny w pieczarkami
Składniki: woda, cebula 18%, koncentrat pomidorowy 15%, pieczarka świeża 15%, papryka czerwona i zielona 11%, cukier, olej roślinny, sól, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, przyprawy. 

Sos ma dużo warzyw, widocznych gołym okiem - plasterki papryki i pieczarek. Do smaku dodałam nieco bazylii. 



Sos Red Thai
Składniki: woda, cebula 18%, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, ogórki konserwowe 3% (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy m.in. gorczyca), skrobia modyfikowana, sól, przyprawy: papryka słodka, curry 0,6% (kolendra, proszek ryżowy, sól, gorcz

Nadaje się do dań kuchni azjatyckiej. W jego składzie są przyprawy takie jak: goździki, kolendra, chilli, curry, ma ostry i charakterystyczny smak. 

Sos pieczarkowy

Składniki: pieczarka świeża 35%, woda, cebula, olej roślinny, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, cukier gorczyca, żółtko jaja w proszku, guma ksantowa, guma guar, aromat, przyprawy, lubczyk suszony. 


Sos o kremowej konsystencji i lekko pikantnym smaku, idealny do pulpetów, pieczenie, ziemniaków, makaronów, kasz. Nie podabają mi sie te gumy w składzie, ale lepiej wybrać ten sos z półki sklepowej niż innych firm, które mają masę E..., E... i E... . 

Jeśli szukacie czegoś na obiad szybkiego, o przystępnym składzie i cenie, to myślę że z tych sosów będziecie zadowoleni. 

czwartek, 30 maja 2013

Dietetyczny sernik na jogurtach

Pyszny, delikatny i dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych i spodzie z otrębów. Smakuje jak prawdziwy sernik. I o dziwo smakował mojej rodzince, mimo że był "odchudzony", zniknął w ciagu jednego dnia:)



Dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych 
Składniki na tortownicę o śr. 21cm

Ciasto:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka

Masa "serowa"

  • 2 duże jogurty naturalne (po 400g)
  • 4 białka
  • 1//2 szklanki cukru lub stewii
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)  
  • szczypta soli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować papier masłem. Wszystkie składniki na spód wymieszać i wylać na papier. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać budynie w proszku i jogurty naturalne, zmiksować wszystkie składniki. Masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki. 



sobota, 25 maja 2013

Pstrąg grillowany z masłem ziołowo-czosnkowym

Bardzo delikatna ryba z aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym. W sezonie grillowym można kupić za naprawdę małe pieniądze pstrąga świeżego patroszonego.

Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym


Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)
sok z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Ryby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny. 
Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać. 
Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe. 



środa, 22 maja 2013

Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem to smaczne i syte danie, do tego bez mięsa.


Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Składniki na ok. 10 sztuk
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki dokładnie wymieszać, jeśli jest za gęste dodać jeszcze mleka. Smażyć na rozgrzanej patelni najlepiej teflonowej na kropli oleju. 

Farsz:
  • miska szpinaku
  • 30dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka maggi
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i czosnek. Dosmakować maggi, solą, pieprzem i gałką.
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku lub mikrofalówce do momentu rozpuszczenia sera. 






niedziela, 19 maja 2013

Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki

Pyszna propozycja na grilla najlepiej smakują z sosem Tzatziki


Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka maggi
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, szczypiorek, pietruszka, koperek
  • przyprawy suszone: kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, chili, rozmaryn
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • patyczki 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem, dodać jajko, świeże zioła i przyprawy, dosmakować maggi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką. Formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki. Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru do zarumienienia. 
Podawać z sosem Tzatziki.

Sos tzatziki
  • 1 ogórek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 serek śmietankowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć. Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki. 

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Maślanka i rabarbar połączenie idealne! Gofry z maślanką były delikatne i pyszne, i ciasto na maślance wyszło również pyszne. Przepis stąd


Maślankowe ciasto z rabarbarem


Składniki na formę 35x25 cm

Ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 70g mąki
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 400g rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.



piątek, 10 maja 2013

Sałatka brokułowa

Jestem wielką miłośniczką wszelkich sałatek, na inne przepisy zapraszam TUTAJ. Dziś propozycja sałatki brokułowej w wersji drugiej.

Sałatka brokułowa
  • 500g brokuła
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz ewentualnie do smaku 
Brokuła ugotować, ale nie rozgotować, ostudzić. Jajka również i obrać. Kukurydzę odsączyć. Brokuła rozdrobnić widelcem, jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę. Dosmakować majonezem, jogurtem, solą i pieprzem. 


poniedziałek, 6 maja 2013

Miód z mniszka lekarskiego

Przegladając gazety natknęłam się na artykuł o ziołach. Zaciekawił mnie przepis na miód z mniszka lekarskiego - czyli tzw. mlecza. Na moim podwórku żółci się od mleczów tak więc postanowiłam spróbować zrobić taki miód. Przygotowanie takiego miodu jest bardzo tanie, bo potrzebne do niego są cytryny i cukier. Miód z mniszka oczyszcza organizm, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, leczy kaszel i ból gardła, chrypkę, dobrze działa na przemianę materii i na wątrobę. Najlepiej słodzić nim herbatę. I smakuje naprawdę jak miód!



Miód z mniszka lekarskiego
  • ok. 400- 500 kwiatów mniszka lekarskiego 
  • 2-3 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Kwiaty zebrać najlepiej na łące lub podwórku z daleka od dróg. Ja zrywałam na oko.

Kwiaty wysypać na gazetę i poczekać aż robaczki, mrówki i inni mieszkańcy wyprowadzą się:)

Przełożyć do garnka emaliowanego, zalać litrem wody i dodać wyczyszczone i pokrojone w plastry (wraz ze skórką) cytryny.

Gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 24 godziny. Po tym czasie mniszka odcedzić przez sito, a najlepiej przez  gazę, aby nie było żadnych paproszków.

Zagotować wywar, przestawić na mniejszy ogień i dodawać cukier cały czas mieszając. Gotować ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie na łyżce powinno się zauważyć że gęstnieje. Przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.  




niedziela, 5 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana to moja ulubiona to II wersja już na moim blogu.




Zapiekanka z ziemniaków z kurczakiem
  • 1kg ziemniaków
  • 30dag piersi z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 10dag sera żółtego
  • sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dorzucić cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Dosmakować, dosolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kłaść najlepiej do dużej miski. Do ziemniaków wrzucić mięso z cebulą i z pieczarkami, 3 łyżki śmietany i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wymieszać, dodać ok. łyżeczkę soli (w zależności od ilości ziemniaków). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ziemniaczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, należy sprawdzić po godzinie czy ziemniaki są miękkie. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaczki serem żółtym i piec jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.




sobota, 4 maja 2013

Szarlotka tatrzańska

Kiedy zobaczyłam zdjęcia szarlotki tatrzańskiej stwierdziłam, że muszę ją zrobić, wygląda naprawdę efektownie i jest również pyszna! Ciasto kruche wychodzi idealne, do tego kwaskowe jabłka - szara reneta. Ciasto jest czasochłonne, ale warte zrobienia. 



Szarlotka tatrzańska


Ciasto

  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny (lub masła)
  • 90g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  •  2 łyżki śmietany 18%

  •  2-3 kg jabłek odmiana szara reneta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę wielkości ok. 22x30 cm (moja miała 25x37 i szarlotka wyszła wysoka) wyłożyć papierem do pieczenia i 2/3 ciasta wylepić formę. Wylepioną formę i resztę ciasta włożyć do lodówki. Następnie obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na połówki lub ćwiartki, i za pomocą malaksera, maszynki do krojenia plastrów lub tarki krojącej w plastry pokroić jabłka na cienkie plasterki. Wszystkie plasterki umieścić w misce, dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać, aby plasterki się nie rozleciały. Na schłodzone ciasto wyłożyć plasterki jabłek warstwowo, jeden na drugim. Docisnąć plasterki delikatnie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160 stopni do zarumienienia. 




piątek, 3 maja 2013

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Kotlety bardzo smaczne, powiedziałabym że nawet lepsze od jajecznych

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Składniki dla 4 osób
  • 6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 10 pieczarek
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 łyżki otrębów owsianych Sante
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • mleko
  • szczypiorek lub pietruszka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć dodać do jajek. Pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać, dodać surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Formować kule, spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.