wtorek, 17 września 2013

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami, truskawkami i serem to moje ulubione i tak jest od dziecka. Pamiętam jak najpierw szliśmy całą rodziną zbierać jagody do lasu a następnie z mamą lepiłam pierogi. Polane śmietanką i posypane cukrem. Pycha! To zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. 

Pierogi z jagodami

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • jagody (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • śmietana 12% z cukrem do polania
Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkować cienko i wykrawać szklanką koła. 
Jagody ( jeśli są mrożone, odmrozić i odsączyć z wody) wymieszać z mąką ziemniaczaną i nakładać na ciasto, zawijać pierogi. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie, kiedy pierogi wypłyną gotować ok. 4-5 minut. Polać śmietanką i posypać cukrem. 




Przepis bierze udział w akcji Moje smaki http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

2 komentarze:

  1. Jaka piękna aranżacja! Ja miłośniczką pierogów na słodko nie jestem, ale na Twoje patrzę z wielkim uznaniem!

    OdpowiedzUsuń