niedziela, 9 września 2012

Pyszny schab w cebuli na niedzielny obiad

Pyszny schab z sosem cebulowym. Mięciutki, soczysty, uparowany w sosie. Fajna alternatywa dla kotleta schabowego.


Schab w cebuli

  • 4 plastry schabu
  • 4 cebule białe
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • czerwona papryka w proszku
  • 0,5l bulionu
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
Schab rozbić, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni podgrzać olej, na nim usmażyć schab. Następnie przełożyć je naczynia żaroodpornego. Cebulę umyć, obrać, pokroić i położyć na schabie. Posypać majerankiem i zalać szklanką bulionu. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie dolać resztę rosołu, piec jeszcze około 30 min.



7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie niedzielne obiady :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie ten schabik wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cebula i mięsko to dobrany duecik ;)
    musiało smakować wybornie.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cebulkę lubię, schabik tym bardziej, więc u mnie na obiadek tez zagości to danie, slicznie dziękuję za fajowy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega fajna propozycja!Muszę spróbować zrobić!Przyznam się szczerze że ja gotuje obiady od poniedziałku do soboty a w niedzielę jeżdzę z mężem na obiad do Domu Kresowego!!Fajna jest u nich atmosfera w lokalu a jedzonko za każdym razem jest palce lizać!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis, bo akurat kotlety schabowe nigdy mi nie wychodzą takie jak u mamy. Tutaj są za każdy razem miód i malina.

    OdpowiedzUsuń